Vecka 30

Tillsammans med våra vänner i Värnamo har vi nu satt ihop en liten sommarguide med tips för er som väljer att stanna hemma i sommar. Vi vill lyfta fram platser och aktiviteter som ligger runt hörnet för er som bor i Gislaved, Gnosjö och Värnamo. Denna vecka vill vi uppmana dig att vandra hemma i sommar.

Gislaved & Gnosjö

Store mosse
Vår starkast lysande stjärna när det gäller vandring är nationalparken Store Mosse med mer än 50 km vandringsleder. Nationalparken erbjuder många olika startplatser och varierande natur, ett måste för vana och ovana naturälskare.

Upptäck mossen och hitta leden som passar dig här: Store mosse nationalpark

Gisleleden
Mellan Isaberg och Kinnared går den 10 mil långa Gislavedsleden. Denna leden tar dig genom småländsk idyll, naturreservat och vackra skogar. Det går dela upp leden i sex etapper och utmed leden finns lägerplatser med vindskydd och toaletter.

För mer information om vandringsleder i Gislaved och Gnosjö gå till: Vandra i Västra Småland

Alternativ vandring
För de minsta finns Skogstrollens stig. Här tar du med barnen på en halvtimmes lång sagopromenad med utsikt över Store mosse. För dig som inte gillar naturen kan vi tipsa om X-rundan, en digital tipspromenad som finns i de flesta tätorter i Gislaved och Gnosjö.

Ta del av sagornas värld här: Skogstrollens stig
Upptäck den digitala tipspromenaden här: X-rundan

Värnamo

Att vandra är ett utmärkt sätt att på nära håll få uppleva natur och kultur. Här tipsar vi om kortare och längre vandringsleder och ger dig förslag på sköna promenader. Knyt skorna och upptäck Värnamo till fots i sommar.

Du kan läsa mer om att vandra i Värnamo på varnamo.se/vandra.

Boka vandringsupplevelser
Häng med på guidade turer om Värnamos stadshistoria, på Store Mosse, och ute i naturen. Våra guider leder dig genom vandringen och berättar om omgivningen som du får uppleva.

Boka din vandringsupplevelser på varnamo.se/vandra.

Vandringsleder och promenader i stan
Om du vill ta en kortare runda på vägar och stigar som är tillgänglighetsanpassade, då är det enklast att hålla sig till stadens alla leder och promenader.

Pilgrimsvandring
När du vill pilgrimsvandra finns ett nätverk av pilgrimsleder som sträcker sig från Santiago de Compostela i Spanien till Trondheim i Norge. Här möts troende, naturälskare och vandringssugna som i sin egen takt njuter av stillheten, landskapet och naturen. Genom vårt landskap i Värnamo går tre stycken pilgrimsleder som alla knyter samman i Nydala vid Nydala klosterkyrka:
- Munkaleden
- Nydalaleden, och
- Västra Sigfridsleden.

Lär dig mer om pilgrimslederna på varnamo.se/vandra.