Vecka 31

Tillsammans med våra vänner i Värnamo har vi nu satt ihop en liten sommarguide med tips för er som väljer att stanna hemma i sommar. Vi vill lyfta fram platser och aktiviteter som ligger runt hörnet för er som bor i Gislaved, Gnosjö och Värnamo. Denna vecka vill vi belysa att du kan njuta av kultur hemma i sommar.

Gislaved & Gnosjö

Sommarliv i Gislaved
Gislaved har ett aktivt kulturliv och Sommarliv är den delen som vänder sig mot barn och unga. Inför sommaren har de skapat ett fullspäckat schema – allt mellan prova på olika sporter till fritt bad i kommunens simhallar för dig som är i skolåldern.

Se hela programmet för Sommarliv på Sommarliv

Halvans rum
Välkommen till Halvans rum. För er som inte vet det är Halvan en omtyckt liten kille som gillar bilar, bygga och att pyssla. I sommar kan du besöka hans rum på Gnosjö bibliotek och läsa hans böcker och pyssla. Halvans rum har öppet hela sommaren.

För mer information om Halvans rum, gå till www.vastrasmaland.se och klicka dig vidare till evenemang.

Kultur som dagsutflykt
För dig som letar efter en dagsutflykt kan vi tipsa om de konstverk som finns utplacerade i Gnosjö kommuns tätorter som tolkar den välkända Gnosjöandan. Vill du hellre besöka en enda plats ska du ta dig till Gislaveds konsthall och dess utställningar där fokus ligger på samtidskonst.

För mer information om Gnosjöandans konstverk, gå till Gnosjöandan i konst

För mer information om Gislaveds konsthall, gå till Gislaveds Konsthall

Värnamo

Värnamo bjuder på storslagna upplevelser för de som är allra mest kulturmedvetna, och för de som vill ta ett kliv in i kulturvärlden. Med en oerhört rik konst- och designhistoria, är det inte så konstigt att kulturen lever, andas och frodas i Värnamo.

Läs mer om vår kulturhistoria på varnamo.se/kulturhistoria.

Gummifabriken
I Gummifabriken händer det saker hela tiden. Det som varit en gammal fabrik är i dag en kreativ mötesplats mitt i Värnamo. I huset hittar du biograf, bibliotek, livesalar, konstutställningar och alltid ett evenemang på gång. Här är du aldrig långt ifrån en ny upplevelse.

Se vad som är på gång just nu på gummifabriken.nu.

Vandalorum
Vandalorum är ett konst- och designcenter med 10–15 unika utställningar per år, som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, både svenska och internationella, inom relevanta teman. Med en rik designshop och restaurang Syltan som vunnit flertaliga priser för sin mat, åker du aldrig härifrån tomhänt eller hungrig. Och i sommar kan du hänga med på guidade turer om konsten i Värnamo – till fots eller på cykel!

Upptäck mer om Vandalorum på vandalorum.se.

Pinnapå-rundan
12 blåa pinnstolar visar vägen till den stadshistoriska rundvandringen Pinnapå. En fem km lång historielektion i Värnamo centrum.

Mer om Pinnapå-rundan hittar du på varnamo.se.

Bruno Mathsson Center
Det är svårt att prata om kulturen i Värnamo och inte berätta om Bruno Mathsson. Hans möbler har präglat Sveriges designhistoria lika mycket som det präglat hemstaden Värnamo. På Bruno Mathsson Center kan du se alla Brunos klassiska möbler, med välkända namn som Pernilla, Eva, Jetson 66 och Miranda. Även byggnaden med Brunos tidigare kontor, ateljé och utomhussäng finns bevarad.

Hitta till Bruno Mathsson Center, varnamo.se.