Vecka 32

Tillsammans med våra vänner i Värnamo har vi nu satt ihop en liten sommarguide med tips för er som väljer att stanna hemma i sommar. Vi vill lyfta fram platser och aktiviteter som ligger runt hörnet för er som bor i Gislaved, Gnosjö och Värnamo. Denna vecka vill vi att du ska få ta del av historian hemma i sommar.

Gislaved & Gnosjö

Gnosjöandan
Gnosjö är en region starkt präglad den omtalade Gnosjöandan. Här kan du uppleva den som den såg ut runt 1900-talet början. Töllstorps industrimuseum visar den tidigt, vattendrivna Gnosjöandan medan Hylténs industrimuseum visar den tidigt automatiserade.

För öppettider och mer info om Hylténs industrimuseum
För öppettider och mer info om Töllstorps industrimuseum gå till Hembygdsföreningens hemsida

Gislaveds industrimuseum
På Gislaveds industrimuseum kan du utforska en rejäl samling av produkter som alla har koppling till Gislaved. Här kan du upptäcka gamla Gislaved genom både ting och bilder. Här är mottot ”Spar från gårdagen, visar för dagen, bevarar för morgondagen”.

För öppettider och mer info: Gislaveds industrimuseum

Extra tips
I skogen söder om Gnosjö finns en häpnadsväckande historia om Johannes Andersson och hans flykt undan militär tjänstgöring. Som en framgångsrik entreprenör i det tysta finns hans handgrävda kanal kvar än idag att besöka. En annan fascinerade plats att besöka är gravfältet i Smålandsstenar med sina fem domarringar. Uppskattningar dateras gravfältet och domarringarna till cirka 200 – 600 e.Kr.

Nyfiken på mer? Via länkarna nedan kan du läsa mer:
Svikarens kanal
Gravfältet i Smålandsstenar

Värnamo

Värnamo blev en stad för lite mer än hundra år sedan. Men vår historia går mycket längre bak än så. Res tillbaka i tiden och besök historiska platser i Värnamo.

Alla kulturhistoriska platser i Värnamo hittar du på varnamo.se/kulturhistoria.

Åminne Bruk
Åminne Bruk har gått från att vara en arbetsplats med många arbetare, till ett museum med många besökare. Åminne betraktades under 1800-talet som den främsta sjömalmshyttan i Småland. Du kan boka en guidad visning på Åminne Bruk och lyssna till berättelsen om brukets historia, om hur sjömalmen fiskades upp ur sjöarna och hur arbetarna levde.

Mer om Åminne Bruk hittar du på varnamo.se.

Smålands bil- och leksaksmuseum
Besök ett museum utöver det vanliga och upplev en fantastisk samling i unik miljö. Här finns även en gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär, traktorsamling, skomakeri och antikshop. Boka gärna en guidad visning där du får höra berättelserna om allt från ett självspelande piano till kungligheter som färdats i bilarna. Det är en upplevelse för alla åldrar!

Mer om Smålands bil- och leksaksmuseum hittar du på varnamo.se.

Ohsabanan och Ohs Bruk
Ohsabanan är en museijärnväg i Ohs där du kan åka tåg som man gjorde förr. Järnvägen är en gammal industrijärnväg som byggdes mellan 1907 och 1910 för att frakta gods mellan Bor och Ohs Bruk. På området hittar du även Ohs bruksmuseum, som tar dig tillbaka i historien till brukstiden i Ohs.

Mer om Ohsabanan och Ohs bruk hittar du på varnamo.se.

Nydala Klosterkyrka
Ett av Nordens äldsta cistercienserkloster hittar du i Nydala. Nydala klosterkyrka ligger nära sjön Rusken. Här hittar du en kulturbygd och vacker örtagård som blommar på sommarhalvåret. Upptäck vår medeltida historia med en guide, eller vandra runt på egen hand.

Mer om Nydala Klosterkyrka hittar du på varnamo.se.