Vecka 25

Denna sommar vill vi uppmuntra dig till att hitta på saker på hemmaplan. I Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo finns det så mycket att hitta på. Den här veckan tipsar vi om hur du kan äta ute. Vid grillplatsen, i skogen, eller kanske på en picknick.

Gislaved & Gnosjö

Vill du ha ett äventyr och hitta på något roligt i skogen, då vill vi rekommendera att laga mat utomhus. Äventyret börjar ofta närmare än man tror och det är ju något alldeles speciellt med att äta ute. Det kan låta krångligt att laga mat ute men det behöver inte vara krångligare än hemma och upplevelsen blir så mycket större. Antingen lagar du över öppen eld eller så använder du ett gas- eller spritkök. Elden är mysig och skapar trivsel medan det kan vara enklare att koka och steka på ett kök.

OBS!
Just nu råder det eldningsförbud i hela Jönköpings län så vi bakom #hemmaisommar vill uppmana er alla att använda permanenta grillplatser som finns runtom. Var noga med att släcka ordentligt efter er och var rädda om varandra och naturen.

För mer information om eldningsförbudet går till Länsstyrelsens hemsida.

Besök någon av våra grillplatser. För mer info gå till grillplatser.

Är du osäker på vilket slags kök du vill använda finns en guide här.

Vill du inte laga maten själv har vi ett brett utbud och mat och riktiga smakupplevelser. Passa på att under rådande eldningsförbud ta med en picknickkorg eller lite takeaway och njut av sommaren på det sättet. Klicka här för att komma till restauranger och caféer i Västra Småland.

Vaggeryd

Denna sommar vill vi uppmuntra dig till att hitta på saker på hemmaplan. I Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo finns det så mycket att hitta på. Den här veckan tipsar vi om hur du kan äta ute. Vid grillplatsen, i skogen, eller kanske på en picknick.

Hitta lokala råvaror
I Vaggeryds kommun tillverkas smaker av honung, nötkött, smaskiga sylter och mycket mer. Längs småvägarna kan du hitta gårdsbutikerna som säljer detta. Vill du hellre fiska upp din mat? All info om fiske, båtar och flytvästar hittar du på www.vaggeryd.se/fiska.

Hitta picknickplatsen (och grillplatsen)
En pläd på pakethållaren, en termos och en picknickkorg. Och så ut – i vilken riktning som helst egentligen! Svårare än så behöver det inte vara, eftersom det finns gott om sköna vyer och grillplatser i Vaggeryds kommun. Men vill du vara riktigt förberedd, så hittar du grillplatserna genom att googla ”grillplats vaggeryd”. Söker du en extra gräsplätt att sitta på? Slätten utanför Miliseum i Skillingaryd är som gjord för picknickfilten med sköna sekelskifteshus i bakgrunden. Här hittar du även caféet Tina & Översten. Vid Stiftsgården Tallnäs i Tofteryd finns närhet till grillplats, bad och härliga Munkaleden.

Kombinera mat och vandring på www.vaggeryd.se/vandra !
Kolla in rundorna Fågelforsleden och Högabråten som är särskilt lämpade för picknickkorgen.

Äta på restaurang
Slå dig ner utomhus och låt någon annan sköta bestyren. I tätorterna hittar du caféer såsom Lilla tårtbageriet i stationshuset Vaggeryd, Ditt café Jonssons konditori i Skillingaryd centrum, eller Restaurang Spis med husmanskost. Längre bort från tätorterna, ute i grönskan hittar du Hooks herrgård där du kan kombinera besöket med spa eller padel. På Annas café hittar du en spännande heminredningsbutik. Och på Tina & Översten fikar du militärhistorisk sekelskiftesmiljö. Dessa platser och mycket mer, finns att läsa om på www.vaggeryd.se/ata. Smaklig måltid!

Värnamo

Denna sommar vill vi uppmuntra dig till att hitta på saker på hemmaplan. För här i Värnamo och runtomkring finns det så mycket att hitta på. Den här veckan tipsar vi om hur du kan äta ute.

Vårt främsta tips är att våga hitta ut. Att stå i köket med alla redskap och ingredienser nära till hands är väldigt bekvämt. Men att vara utomhus, känna röken i håret och äta över öppen eld, det är svårslaget. Och det behöver inte vara så komplicerat. Om du förbereder dina ingredienser hemma och tar med dig allt i burkar, så är det ju bara att slänga ihop rätten i ett stormkök eller över stekhällen.

Hitta ut i naturen med hjälp av Naturkartan.

Här får du grilla just nu
Sedan 17 juni råder eldningsförbud i hela Jönköpings län. Därför kan du inte använda grillplatser och eldstäder på samma sätt som vanligt. Håll dig uppdaterad om vad du får och inte får göra i sommar.
Eldningsförbud i Värnamo kommun.

Våra uteserveringar
Ja, vi tycker att uteserveringar räknas till veckans tema. Vi kan ju inte låta bli att berätta om våra fantastiska uteserveringar som bjuder på härlig mat, svalkande drycker och frisk luft. Besök Ditt Café Livingrooms sprillans nya uteservering, ta en kopp i Apladalen, eller köp med dig fika och sätt dig i en park.
Alla barer, restauranger och kaféer i Värnamo hittar du här!

Redo för en utmaning?
Deltävlingen i SM i utomhusmatlagning närmar sig. Du har väl skrivit in 18 september i din kalender? Det är då det händer! Lagen består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. Så det är hög tid att börja öva och att anmäla ditt lag!
SM i utomhusmatlagning.