En aktiv vinter

Här kommer en lista på saker som Du kan göra i vår region, Västra Småland. Från toppen av Isaberg till sjöarnas kalla vatten, ta dig tid att upptäcka något nytt under dessa speciella tider.

Vinterbad

Vinterbad eller kallbad, du väljer själv, men det är populärt! Fler och fler upptäcker den nya trenden och de olika effekterna det kan ha. Att bada kallt har enligt vissa studier positiva effekter på ditt fysiska och mentala välmående. Det kan även passa den som bara vill våga göra något utöver det vanliga. Läs på om att bada kallt så du är väl förberedd och är det så att du vågar ge dig ner i det kalla vattnet gör det då vid en av regionens fina badplatser. Nedan kommer några utvalda badplatser som kan vara värda ett besök:

Testa ditt stormkök!

Det var nog få som missade att stormköket blev årets julklapp 2020. Var det så att du fick ett, eller redan har ett, leta då upp några recept, beväpna dig med råvaror och redskap samt trevligt sällskap och bege dig till en grillplats i regionen. Det finns många olika i området där du enkelt kan duka upp till en måltid i det fria. Glöm inte att lämna platsen som du hittade den.

Grillplatser i Västra Småland

Store Mosse

En klassiker i alla väder är vår trogna Store Mosse. Som Sydsveriges största myrområde lockar mossen alltid till besök. Just nu håller Naturum stängt men mossen lever ändå. Klä dig varmt, ta på dig bekväma skor och packa ner solglasögonen utifall att solen bestämmer sig för att kika fram.

Store Mosse Nationalpark

Örnspaning, på plats eller hemifrån

Har du aldrig sett en örn finns nu chansen att se de majestätiska kungs- och havsörnarna ute på Store Mosse. Under vinterhalvåret utfordras de stora rovfåglarna på mossen och från örngömslet kan du spana på dem, fördelaktigt med en tubkikare, men det går lika bra med en vanlig. Har du inte möjlighet att ta dig dit eller inte vill ge dig ut i kylan kan du livestreama allt hemifrån.

Örngömslet och webbkamera

Saknar du gymmet?

Som det är nu är det många som undviker eller inte kan gå till gymmet som vanligt men är det så att du saknar det rejält så kan du besöka något utav de utegym som finns i regionen

Isaberg

Pulkabacken är redan öppen och inom kort öppnar även liftarna och pisterna. För er som vill boka stuga så erbjuder Isaberg snögaranti. Området erbjuder även rodel, kallbad, grillplatser, bastuflotte och andra aktiviteter.

Isaberg Mountain Resort

Digital tipspromenad – Xrundan

Den digitala tipspromenaden Xrundan finns i stor utsträckning i vår region. Inte mindre än 16 stycken rundor finns tillgängliga för den som vill kombinera motion med frågesport. Xrundan är placerad i samband med oftast befintliga leder och promenadstråk och allt du behöver är en mobil och gratisappen med samma namn. Det finns olika tipsrundor att delta i, både för vuxna och barn. Har du tur kan du vinna priser. Ut och testa dina kunskaper!

Xrundan hemsida

Läs, läs, läs!

Vad är bättre än att läsa en härlig bok under trista dagar? Litteratur ska konsumeras och utbudet är näst intill oändligt. Vare sig du är på semester eller på hemmaplan är alltid trevligt att ha en bok nära tillhands. De kommunala biblioteken erbjuder i rådande läge att du kan reservera böcker online eller ringa in din reservation. När de finns tillgängliga hämtar du dem på plats enligt överenskommelse allt för att följa rådande restriktioner.

Tips från oss bakom Västra Småland:

  • Jurassic Park av Michael Crichton (för den som inte får nog av filmen)
  • Krig och fred av Lev Tolstoj (för den som vill ha en rejäl utmaning)

Gnosjö bibliotek

Bibliotek i Gislaveds kommun

Gislaveds & Gnosjö kommun